Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2010 20:13 - Себестойността на кв. м. жилищна площ е между 250 и 350 евро
Автор: bulcity Категория: Бизнес   
Прочетен: 1985 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 19.11.2010 20:18


"Как се отрази кризата на строително-инвестиционните компании и какво е положението в момента?
Кризата се отрази изключително негативно на строителния бранш. Допреди нея браншът беше отрасълът, който носеше най-голяма добавена стойност за икономиката на България. Въпреки че преминахме през страшно много перипети през последните 15 г., нито една от фирмите от строителния бранш не беше подготвена за това, което се случи. Аз предполагам, че в световен мащаб по същия начин повечето фирми не са били подготвени. Въпреки че ако човек анализира случилото се в световната икономика през последните 100 години, ще види как през определени периоди от време настъпва някакъв колапс и се преминава през криза. А българските строителни компании не само че не бяха подготвени за такава криза, а и всяка от тях имаше различни проблеми. Една голяма част от фирмите, радвайки се на бързия растеж преди това, инвестираха в недвижими имоти, в съоръжения благодарение на банките, които с щедра ръка раздаваха кредити, и в момента, в който дойде кризата и рязко спаднаха приходите, се оказа, че точно тези фирми, които са взели заеми, са в лошо финансово състояние. Нещо повече – една част направо стигнаха до фалит. Слава богу, мениджърите на сериозните строителни фирми в голямата си част реагираха адекватно на кризата – оптимизираха персонала и процесите, започнаха да се водят преговори с банки за преструктуриране на кредитите. Добре, че и банките осъзнаха, че без тяхна помощ няма да се решат проблемите, и не се стигна до рязко влошаване на ситуацията и все пак повечето строителни фирми успяват да оцеляват в днешно време. Оттук насетне всички се надяваме, че предстоят малко по-добри времена, държавата има много проекти, които трябва да се изпълняват, а това ще помогне на фирмите, които стоят добре на пазара, да възстановят позиции.
Цените на строителните материали се понижиха в условията на криза. Каква е себестойността на кв. м. жилищна площ в момента?
За всеки район е различно, но това не се дължи на различната цена на материалите или на работната ръка, а на това, че в един район има канализация, а в друг няма; в един район е решен проблемът с трафопостовете, докато в друг не е решен. Например, ако за една жилищна сграда трябва да се прави нов трафопост, ако трябва да се изгражда 100-200 м. канал, водопровод или да се прокарва улица, себестойността е една, докато в друг район, в който улицата минава покрай самата сграда, а вътре има канал и водопровод и свободна мощност в най-близкия трафопост, себестойността е друга. Разликата в цената идва и от факта, че в един скъп район няма как човек да направи евтина сграда или в един евтин район да се направи скъпа сграда. Например в „Обеля” е излишно да се правят луксозни апартаменти, защото няма кой да отиде да живее в тях. Така в зависимост от всички фактори, които изброих до момента, себестойността варира от 250 до 350 евро. Оттам, разбира се, следва да се добавят обезщетението на собствениците на земята, цената на земята, луксозните подобрения и всичко това води вече до едни реални цени от 600 евро нагоре. Под 600 евро цена стигаме до проблем, свързан с качеството. Ако човек спазва абсолютно всички изисквания за строеж на една сграда, то не би трябвало да се пада под себестойност от 350 евро.

Казахте, че цените на имотите се намират в долна мъртва точка. Това означава ли, че цените няма да падат повече?
Ако има спад, той ще е индивидуален, свързан с индивидуалното състояние на конкретния предприемач, който, за да се освободи от определени имоти и да привлече свеж ресурс, може да си позволи на отделни жилища да понижи допълнително цената, но това си мисля, че трябва да е наистина само временно. Долна мъртва точка не е само точката, в която се срещат търсене и предлагане, а това е точката, под която, ако падне цената, ще се загуби рязко качеството. Очевидно е, че в момента има фирми, които правят компромиси с качеството и затова съветвам купувачите добре да преценят какво и от кого купуват."

"Егмонт Якимов е един от собствениците на строително-инвестиционната компания „Бокар”. Фирмата е създадена преди около 18 години. Егмонт Якимов е строителен инженер, като освен това е завършил и второ висше образование – „Външна търговия”. 

Тъй като интервюто с нашия колега, силно ни впечатли, затова побликуваме откъси от него. Надявам се че популяризирането на това становище ще е полезно.


Пълен текст на интервюто: www.jobs.bg/hc/analytics/1464




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bulcity
Категория: Бизнес
Прочетен: 43628
Постинги: 10
Коментари: 2
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031